Blog

15 trikova za napredno pretraživanje na Guglu

napredno pretraživanje na guglu

Gugl obuhvata 86% svetskih pretraživanja na internetu, a zahvaljujući većoj upotrebi mobilnih uređaja, svako može da pretražuje bilo šta, sa bilo kog mesta. To znači da se dnevno obavi nekoliko milijardi pretraga. Stoga, Gugl nam pruža opcije za napredno pretraživanje, kako bismo brže i lakše dobili željene rezultate.

AKO VAM JE POTREBNA USPEŠNA IZRADA SAJTA, KONTAKTIRAJTE NAS NA TELEFON: 062/234-251 ILI NA I-MEJL: KONTAKT@SPEKTRUM.RS

Gugl vam može reći vreme, prevesti tekstove na druge jezike, definisati pojmove, dati vam uputstva i učiniti još mnogo toga. Korišćenjem različitih opcija i trikova, vaše pretraživanje će biti efikasnije.

Kada ne možete da se setite nečega, odgovor verovatno potražite na Guglu.

Čak i ako koristite Gugl više puta dnevno, sigurno postoji mnogo toga što ne znate o pretraživaču. U nastavku članka predstavićemo vam neke najkorisnije trikove Gugl pretrage.

Koristite navodnike kada pretražuje tačnu frazu

Ovo je dobro poznat i jednostavan trik. Kada pretražujete frazu koju ste stavili pod navodnike, Gugl će vam u rezultatima pretrage navesti samo one stranice sa istim rečima, koje su u istom redosledu poput ključnih reči koje pretražujete. To je jedan od najvažnijih saveta za pretragu, a posebno je koristan ako pokušavate da pronađete rezultate koji sadrže određenu frazu.

Koristite zvezdicu između navodnika da biste tako odredili nepoznate ili promenljive reči.

Evo manje poznatog trika za pretraživanje. Kada ključnu reč i zvezdicu (koja označava promenljivu reč) stavite pod navodnike, to znači da će vam Gugl prilikom pretraživanja predložiti sve varijacije te fraze. Ovo je koristan postupak ako pokušavate da odredite reči iz neke pesme, koje ne možete tačno da se setite (npr. ,,Zamislite sve * što živi danas”) ili ako pokušavate da pronađete sve oblike određenog izraza (npr. ,, Brz kao *“)

Koristite znak minus da biste u rezultatima pretrage eliminisali određene reči

Ukoliko pretražujete, na primer, ključnu reč ,,Jaguar“, Gugl će vam u rezultatima pretrage predložiti informacije koje su najtraženije, a tiču se pomenute ključne reči, kao što su na primer članci o automobilskoj marki Jaguar, a koji vas možda ne zanimaju. U tom slučaju, prilikom pretraživanja ukucajte ,,Jaguar – auto“ da u rezultatima pretrage ne biste dobili informacije o automobilu marke Jaguar. Na ovaj način ćete isključiti nepotrebne rezultate, što će vaše pretraživanje učiniti efikasnijim.

Pretraživanje pojmova u okviru određenog sajta

Gugl vam pruža mogućnost da pretražite pojmove u okviru nekog sajta. Sve što treba da uradite jeste da upišete pojam u vezi određenog sajta, a zatim dodajte sajt(site): i naziv tog sajta (npr. “firma sajt:spektrum.rs”).

Pretraživanje arhive vesti iz sredine 1880-ih

Prilikom pretraživanja vesti, Gugl vam može predložiti arhivirane vesti, stare preko 100 godina, iz svih svetskih novina.

AKO VAM JE POTREBNA USPEŠNA IZRADA SAJTA, KONTAKTIRAJTE NAS NA TELEFON: 062/234-251 ILI NA I-MEJL: KONTAKT@SPEKTRUM.RS

Direktno upoređivanje pomoću ”vs”

Možda želite da uporedite dva automobila ili dve namirnice? Sve što treba da uradite jeste da između dva pojma, koje želite da uporedite, ukucate ,,vs” i Gugl će vam predložiti rezultate gde su pojmovi međusobno upoređeni.

Koristite opciju ,,Podešavanja” i ,,Alati”

Iako često zaboravimo na ove opcije, one nam omogućavaju lakše pretraživanje. Kada kliknemo na ,,Podešavanja” ili ,,Alati” otvoriće nam se opcije, koje nam omogućavaju da rezultate pretrage filtriramo po jezicima, vremenu kada su informacije objavljene, i drugo.

Da li vam je potreban cenovni rang određenog artikla?

Ako želite da kupite proizvod koji biste platili od 20-30 evra, potrebno je da između te dve cifre unesete dve tačke (npr. 20..30) i Gugl će vam u rezultatima pretrage predložiti proizvode u okviru tog cenovnog ranga.

Da li vam je potrebna definicija nekog pojma?

Ukoliko vam je potrebna definicija ili značenje određenog pojma, dovoljno je da ukucate ,,Definicija” ispred reči koju želite da pretražite.

Želite da pronađete pesmu, ali tekst ne znate u potpunosti?

Svima nam se nekada desilo da zaboravimo tekst neke pesme, a silno želimo da je pronađemo i poslušamo. To možemo uraditi lako, pomoću guglove opcije ***. Tri zvezdice označavaju tekst kojeg ne možemo da se setimo. Napišite reči koje znate, a između njih stavite tri zvezdice.

Gugl možete koristiti kao digitron ili konverter

Da li vam je potrebno da brzo pomnožite dva broja? Matematičke operacije možete rešiti direktnim korišćenjem znakova u pretraživaču.

Možda želite da pretvorite jednu valutu u drugu? Dovoljno je samo da ukucate ,,u(to) između dve valute. Na ovaj način možete takođe konvertovati i merne jedinice (npr. 300 evra u srpski dinari, 10 inča u mm)

Gugl igrice

U pitanju je opcija koja je namenjena za zabavu. Kada ukucate ,,Atari breakout” u Gugl pretraživač pojaviće se opcija koja vam omogućava da igrate neke od starih popularnih igrica kao što su čuvene Zmijice ili Packman.

Pretraživanje na Guglu pomoću slika

Možete da saznate više o slici ili objektima sa slike ukoliko pretražujete slikom. Na primer, možete da fotografišete biljku i pomoću slike da pretražite informacije o biljci ili druge slične slike.

Koje rezultate možete dobiti ukoliko pretražujete slikom:
-Informacije o objektu sa slike
-Slične slike
-Sajtove koji imaju istu ili sličnu sliku poput vaše

Da li vas zanimaju informacije samo u vezi dva određena pojma

Ako želite rezultate koji se tiču dva određena pojma, i nište više sem toga, ukucajte ,,ili(or) između pojma, da biste dobili tačnije rezultate. Na primer, ukoliko pretražujete ,,Apple Microsoft”, Gugl će vam prikazati sve moguće rezultate vezane za ove ključne reči. Ali kada ptretražujete ,,Apple or Microsoft” dobićete samo informacije koje se tiču ova dva pojma.

Pretražite slične sajtove

Ukoliko želite da vam Gugl predloži sajt koji je sličan sajtu www.aliexpress.com, dovoljno je da ukucate ,,slični sajtovi(related sites)” i Gugl će vam predložiti članke o kineskim sajtovima koji su provereni za kupovinu.

AKO VAM JE POTREBNA USPEŠNA IZRADA SAJTA, KONTAKTIRAJTE NAS NA TELEFON: 062/234-251 ILI NA I-MEJL: KONTAKT@SPEKTRUM.RS

Related posts

McDonald’s je veoma uspešna kompanija. Ali…

Izrada sajta

Sajt se ne pojavljuje na Guglu – zašto?

Izrada sajta

Kako započeti uspešan blog?

Izrada sajta

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!!