Blog

Održavanje sajta – održavanje sajtova kao neophodnost

održavanje sajta

U današnje vreme mnogi vlasnici sajta nailaze na probleme, ili su nezadovoljni njegovim radom i učinkom, zato što zanemaruju održavanje sajta. Kao što sve stvari, tokom redovnog korišćenja, održavamo, isti princip važi i za svaki sajt. Pravilno održavanje sajta će vam pomoći da privučete kupce i da budete dobro rangirani na Guglu, što i jeste glavni cilj svakog poslovanja.

UKOLIKO VAM JE POTREBNO PROFESIONALNO ODRŽAVANJE VAŠEG INTERNET SAJTA, KONTAKTIRAJTE NAS NA TELEFON: 062/234-251 ILI NA IMEJL: KONTAKT@SPEKTRUM.RS

održavanje sajta

Redovno ažuriranje i održavanje sajta zahteva trud, vreme i poznavanje određenih oblasti. Ovaj postupak možete obavljati sami ukoliko procenite da vam to odgovara ili možete angažovati profesionalce za taj posao.

Budite slobodni da nas kontaktirate na imejl: kontakt@spektrum.rs ili na telefon: 062/234-251 zarad maksimalne funkcionalnosti vašeg sajta.

U nastavku vam otkrivamo šta podrazumeva redovno održavanje sajta:

 • Poboljšanje nivoa korisničkog iskustva

Vaš sajt predstavlja odraz vašeg poslovanja. On je prva stavka koju će eventualni klijenti posetiti i istražiti, kao i društvene mreže, kada razmatraju potencijalnu saradnju sa vašom kompanijom. Cilj sajta jeste da svojom ažurnošću i dizajnom privuče nove klijente i zadrži već postojeće. Ukoliko on nije funkcionalan, to će se nepovoljno odraziti na utiske drugih o vašem poslovanju. Redovno ažurirajte svoj sajt kako bi se uklopio u poslovnu sliku, koju želite predstaviti drugima. Imajte na umu sledeće stavke:

 1. Sporo učitavanje stranica i neispravni linkovi – Ovi faktori utiču na sporije učitavanje sajta, zbog čega će ciljna publika veoma brzo izgubiti interesovanje za dalje istraživanje tog sajta. Brzina sajta je jedna od najvažnijih odlika SEO optimizacije.
 2. Gramatičke greške – prilikom pisanja tekstova za sajt obratite pažnju na sve potencijalne gramatičke i pravopisne greške. Pružite publici besprekoran sadržaj svog sajta u svim elementima, ukoliko želite da steknete njeno poverenje.
 3. 404 page not found – sigurni smo da ste barem jednom tokom vaše posete nekog sajta naišli na ovu grešku – 404 page not found. Ovo je jedna od stavki koja loše utiče na korisničko iskustvo u svakom pogledu.
 4. Sadržaj – veoma je bitno da sadržaj vašeg sajta uvek bude u toku sa sadašnjim dešavanjima, da se ne ponavlja i da bude zanimljiv, kako bi podstakao vašu publiku da se ponovo vrati na vaš sajt radi relevantnih informacija. Takođe, veoma je bitno da obratite pažnju na odabir ključnih reči u svojim tekstovima, jer one pomažu vašim člancima da budu vidljiviji u rezultatima pretrage i da vas publika lakše nađe na internetu.
 • Nivo sigurnosti

Ažuriranje sajta i instaliranje svih potrebnih dodataka jeste najbolji način da svoj sajt zaštitite od potencijalnih hakerskih napada. Hakeri poseduju određene alate za pretraživanje interneta kako bi locirali nesigurne sajtove, koji mogu biti lako zaraženi virusom. Svaka zastarela stavka vašeg sajta otvara lak pristup hakeru, bez obzira da li posedujete manji blog ili veliki poslovni sajt. Na vreme donesite prave odluke i uložite u bezbednost svog sajta, nego da odvajate znatno više sredstava i vremena, nakon što vaš sajt bude hakovan.

 • Korišćenje naslova i opisa stranica

Naslov stranice je jedan od najbitnih elemenata vašeg sajta, pogotovo iz gledišta Gugla. Uvek kada postoji mogućnost, u naslovima istaknite one ključne reči za koje želite da se rangirate.

Opis stranice je takođe veoma bitan element vašeg sajta, jer se prikazuje u rezultatima pretrage (odmah nakon naslova), te je bitno da napravite detaljan i zanimljiv opis. Ukoliko ne vidite dobar rezultat rangiranja vaših tekstova na Guglu, obavezno ažurirajte naslove i opise, tako da budu pristupačni i primamljivi.

 • Ažuriranje softvera sajta

Sajtovi predstavljaju složene softverske aplikacije i veoma je bitno ažurirati ih iz bezbednosnih razloga, ali i zbog njihovih performansi, baš kao što vaš računar ili mobilni telefon zahteva redovno ažuriranje kako bi postigao optimalne rezultate. Takođe, ne zaboravite da napravite rezervnu kopiju svog sajta, jer ga tako nikada nećete izgubiti, ukoliko na njemu nastane određeni problem.

 • Redizajn sajta

Održavanje sajta podrazumeva i redizajniranje sajta. To znači da bi tokom svog poslovanja trebalo da menjate određene stavke svog sajta, da biste ga prilagodili željama i potrebama svoje ciljne publike i pružili im bolje korisničko iskustvo.

Jedan od elemenata, koji najviše privlači potencijalne klijente, jeste grafički sadržaj. Danas se može pristupiti sajtu putem računara, tableta ili mobilnog telefona, te je stoga bitno proveriti funkcionalnost sajta na svakom od pomenutih uređaja.

Prilikom održavanja sajta, uzima se u obzir:

 1. Back up sadržaj
 2. Eliminacija slomljenih linkova
 3. Mapiranje
 4. Adekvatne forme
 5. Konverzija i analitika
 6. SEO optimizacija
 7. Dizajn

Posedovanje sajta, u današnje vreme, obavezna je stavka za svaki posao, ukoliko postoji potreba za uspešnim poslovanjem. Sajt predstavlja vizit kartu vaše kompanije i (u velikoj meri) od njega zavisi da li ćete privući nove klijente i zadržati one već postojeće. Zbog velike konkurencije, najbitnije je kvalitetno i redovno održavanje sajta, a to se može postići angažovanjem tima profesionalaca.

Budite slobodni da nas kontaktirate na imejl: kontakt@spektrum.rs ili na telefon: 062/234-251 zarad maksimalne funkcionalnosti vašeg sajta.

UKOLIKO VAM JE POTREBNO PROFESIONALNO ODRŽAVANJE VAŠEG INTERNET SAJTA, KONTAKTIRAJTE NAS NA TELEFON: 062/234-251 ILI NA IMEJL: KONTAKT@SPEKTRUM.RS

Related posts

Kako privući posetioce na sajt

Izrada sajta

Koliki je značaj e-mail marketinga za vaš sajt?

Izrada sajta

Mobile friendly sajt – 6 saveta

Izrada sajta

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!!