Blog

Veb dizajn: 10 trendova koji će biti aktuelni i u 2021.

veb dizajn

Kvalitetan veb dizajn

Dobrodošli u naš godišnji pregled trendova veb dizajna. Od retro tipografije do sve veće upotrebe pokretnih animacija, u 2021. ima mnogo toga čemu se možemo radovati.

AKO VAM JE POTREBNA USPEŠNA IZRADA SAJTA, KONTAKTIRAJTE NAS NA TELEFON: 062/234-251 ILI NA I-MEJL: KONTAKT@SPEKTRUM.RS

Iako 2020. godina nije bila laka, svi smo se potrudili da napredujemo. Mnogi od nas su odvojili vreme da nauče nove dizajnerske veštine.

Кada je reč o veb-dizajnu, sastavili smo listu aktuelnih trendova za koje očekujemo da će biti popularni i tokom 2021. godine.

Ukoliko vam je potrebna kvalitetna izrada sajta, možete nas kontaktirati na imejl: kontakt@spektrum.rs ili na telefon: 062/234-251. Spektrum kooperativa će vam pružiti najbolju i najpovoljniju prezentaciju na internetu. Pročitajte više o odlikama kvalitetne izrade sajta.

Nadamo se da će vam ova lista pomoći da internetu pristupite na upečatljiv način:

Retro fontovi

Videli smo da se mnoge stare stvari zaboravljaju, nakon čega ponovo postaju kul. Pomislite samo na mamine stare farmerke ili košulje.

Isti pad i ponovnu popularnost iskusili su i retro fontovi, a mnogi dizajni koji sadrže ,,vintage” tipografiju veoma su aktuelni.

Međutim, stara tipografija, koju ponovo možemo videti na raznim sajtovima, obeležena je modernim stilom. Ne vidimo one nekadašnje retro fontove, koji su nekima postali dosadni. Umesto toga, stilizacija i umetnost uspeli su da daju drugačiji izgled retro fontovima predstavljajući ih tako na nov način.

Aktuelno je spajanje starog i novog, što udahnjuje novi život tradicionalnim podebljanim fontovima uz malo eksperimentisanja. Na mnogim sajtovima može se primetiti kombinacija tradicionalnih fontova sa pomalo hladnim i modernim detaljima, uz zadržavanje čitljivosti.

Pokretni efekti, poznatiji kao Paralaks

Dizajn pokretnih elemenata godinama je bio trend u dizajnu sajtova, a u 2021. nadamo se da ćemo videti suptilnija i kreativnija rešenja onoga što se paralaksom može postići.

Treba uzeti u obzir da previše pokreta u paralaksnim efektima može biti štetno za neke ljude izazivajući dezorijentaciju i vrtoglavicu.

Navešćemo vam nekoliko saveta koje možete uzeti u obzir kako biste efekte paralakse postavili na pravi način:

 • Nemojte dozvoliti da efekti paralakse odvlače pažnju sa bitnih informacija;
 • Ne otežavajte korisniku da izvrši određeni zadatak;
 • Broj efekata paralakse bi trebalo svesti na minimum;
 • Ograničite efekte paralakse na određenom delu ekrana;
 • Uključite opciju za korisnike da isključe efekte paralakse.

Ne mora svaki paralaks efekat da prekriva veći deo ekrana. Pokretne efekte bi trebalo istaći na suptilniji način.

Horizontalno pomicanje

Iako je horizontalno pomicanje ranije smatrano promašajem, ovaj veb dizajn je ponovo aktuelan. Možemo primetiti da veliki broj veb-dizajnera ponovo eksperimentiše sa horizontalnim pomicanjem.

Profesionalni dizajneri koji su uspešni u kreiranju horizontalnog pomicanja predlažu sledeće:

 • Ne prisiljavajte korisnike da se kreću kroz sajt horizontalnim pomicanjem sadržaja, već dozvolite alternativne načine navigacije, poput dugmadi i strelice sa jasnim oznakama;
 • Znajte kakav bi sadržaj imao koristi od prikazivanja u vodoravnom pomicanju –galerija fotografija je dobar primer, jer bi horizontalno pomicanje korisnicima pokazalo mali pregled i upućivalo bi ih da vide više fotografija pomeranjem niza stranica;
 • Izbegavajte horizontalno pomicanje za tekst koji treba pročitati.

3D vizuelni elementi

Visokokvalitetni 3D vizuelni elementi u veb-dizajnu ne ometaju pažnju, već poboljšavaju celokupno korisničko iskustvo.

Dizajneri, koji su skloni kreiranju 3D animacija, stvaraju lep osećaj harmonije između svih postojećih elemenata dizajna i tako ostavljaju jači utisak na posetioce.

3D elementi dodaju osećaj jedinstvenosti bilo kom sajtu.

Multimedijalni sadržaji

Multimedijalni sadržaji nam iskaču sa svih strana. Objedinjavanje vizuelnih elemenata, teksta, videa i zvuka upotpunjava korisničko iskustvo.

Uspešni dizajneri ograničavaju upotrebu multimedijalnih sadržaja i predlažu sledeće:

 • Istaknite jednostavnost, kombinujući zvuk i pokret. Previše multimedijalnog sadržaja moglo bi da odvuče pažnju nekim ljudima sa kognitivnim poremećajima;
 • Istaknite različite medijske formate kako biste upotpunili temu teksta;
 • Uključite natpise i transkripte za svu unapred snimljenu multimediju;
 • Uključite alt-tekst za slike, a složene slike pratite dužim opisnim tekstom;
 • Izbegavajte automatsku reprodukciju video sadržaja, umesto toga, istaknite dugme „reprodukuj“ koje korisniku omogućava opciju reprodukcije i pauziranja sadržaja.

Fokus na tamnijim bojama

Paleta svetlih boja, zajedno sa tamnim nijansama neke boje, stvara izrazit kontrast na određenim delovima sajta. Na primer, uparivanje neutralne krem boje sa jednostavnom crnom grafikom stvara mirniji efekat. Postoji lepa raznolikost u tom spoju tamnih boja sa onima koje su svetlije.

Dizajni zasnovani na preferencijama

Veb razvoj je učinio velike korake u nuđenju personalizovanijih iskustava. To može biti bilo šta, kao na primer, mogućnost prebacivanja između mračnog / svetlog režima, nuđenje sadržaja koji može biti prilagođen svačijem ukusu, poput prilagođenih plejlista koje generiše Spotifi i drugi načini menjanja izgleda sajta.

Nove prakse dizajna i algoritmi čine internet manje pasivnim korisničkim iskustvom i više usredsređenim na korisnika. Budućnost će se još više usredsrediti na zadovoljavanje potreba i želja korisnika interneta.

Ilustracije crtanih likova

Bilo je to vreme, ne tako davno, kada su stranice sajtova sadržale samo tekstove i nekoliko slika. Veb dizajn je evoluirao, a dizajneri sada stvaraju posao koji povezuje ljude više na ličnom nivou. Postoji toliko mnogo izvora i umetnika koji izrađuju fantastične ilustracije crtanih likova. Ove ilustracije nude toliko toga u smislu kreativnosti i čine brend personalizovanijim.

Geometrijske rešetke

Rešetke su jednostavne, ali imaju veliku fleksibilnost u načinu na koji se mogu integrisati u veb dizajn. Geometrijske rešetke postaju sve privlačnije kao način strukturiranja rasporeda, čistog i smelog izgleda.

Geometrijske rešetke ne moraju biti u jednoobraznom rasporedu. Možete koristiti linije da biste prikazali asimetričnu geometrijsku mrežu ili možda kvadrat. Deblje linije u celini ističu kvadratne oblike.

Dizajn bez boja

Bela boja pruža čist dizajn, a svi elementi na sajtu dobijaju veću pažnju korisnika.

Dizajn bez boja čini sajt neupadljivim i lakim za čitanjem.

Čak i nešto poput minimalnog, jednostavnog dizajna i dalje može biti zanimljivo iskustvo u kombinaciji sa animacijama i drugim dinamičkim efektima.

AKO VAM JE POTREBNA USPEŠNA IZRADA SAJTA, KONTAKTIRAJTE NAS NA TELEFON: 062/234-251 ILI NA I-MEJL: KONTAKT@SPEKTRUM.RS

Related posts

Koliki je značaj e-mail marketinga za vaš sajt?

Izrada sajta

Google Dance: Šta znači i zašto se dešava?

Izrada sajta

Odlike kvalitetne izrade sajta

Izrada sajta

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!!