Blog

Mobile friendly sajt – 6 saveta

mobile friendly sajt

Prilagođenost sajta za mobilne uređaje je kriterijum koji je Gugl uveo 2015. i odnosi se na sajtove koje je moguće posetiti preko svih mobilnih uređaja radi pružanja dobrog korisničkog iskustva. Prilikom izrade sajta, uverite se da je vaš sajt prilagođen i desktop računarima i mobilnim uređajima.

AKO VAM JE POTREBNA USPEŠNA IZRADA SAJTA, KONTAKTIRAJTE NAS NA TELEFON: 062/234-251 ILI NA I-MEJL: KONTAKT@SPEKTRUM.RS

Kada pretražujete sajtove preko telefona, on će vam u rezultatima pretrage predložiti samo one sajtove koji su prilagođeni njegovom ekranu. Prema tome, na vrhu rezultata pretrage naći će se samo oni sajtovi koje je moguće posetiti i preko mobilnih telefona. S obzirom da je danas sve više pametnih telefona, tableta i veći broj korisnika koji pretražuju internet preko mobilnih uređaja, kompanijama je veoma važno da njihov sajt bude mobile friendly, jer će tako biti dostupniji široj ciljnoj publici, što će dovesti do veće preglednosti sajta, a samim tim i do uspešnijeg poslovanja.

Ukoliko niste sigurni kako prilagoditi sajt za mobilne uređaje, možete se obratiti programerskoj firmi ili pronaći inspiraciju na sajtovima konkurenata.

 6 saveta za mobile friendly sajt

Izaberite dizajn sajta koji je prilagođen za sve uređaje – Prilagodljiv dizajn sajta znači da jedan sajt možemo pregledati na raznim uređajima različitih rezolucija. Sajt koristi istu URL adresu i isti kod bez obzira da li je korisnik posetio vaš sajt preko računara, tableta ili mobilnog uređaja. Korišćenjem prilagodljivog dizajna sajta možete optimizovati vaš sajt za različite veličine ekrana bez stvaranja više sajtova.

Položaj i veličina dugmeta za akciju – Ukoliko se dugme za akciju nalazi na pogrešnom mestu ili je dugme pogrešne veličine, korisnik verovatno neće preduzeti akciju koju je planirao i napustiće vaš sajt. Uverite se da je dugme za akciju na uočljivom mestu i odgovarajuće veličine da bi korisnik mogao lako stisnuti palcem dugme.

Razmaknite linkove – Linkovi treba da budu međusobno dovoljno razmaknuti i lako uočljivi da bi korisnik mogao da ih klikne.

Uklonite iskačuće prozore – Iskačući prozori (pop-ups) mogu dobro da funkcionišu na verziji sajta za računare. Međutim, što se tiče mobilnih uređaja, iskačuće prozore je najbolje izbegavati.

Koristite standardne fontove, koji su čitljivi. Tekst treba biti jasan, bez potrebe za uveličavanjem.

Brzo učitavanje slika.

Pomoću Mobile friendly testa veoma lako možete proveriti da li je vaš sajt prilagođen za mobilne uređaje. Unesite URL adresu vašeg sajta, a zatim kliknite na ,,Testiraj”.

Kompanija koja svoj sajt nije prilagodila mobilnim uređajima može imati probleme u poslovanju, jer je tako zanemaren veliki broj posetilaca među kojima su mnogi mogli postati kupci usluga. Olakšajte posetiocima vašeg sajta da vas pronađu i putem mobilnih uređaja. Možda će želeti da čitaju vaše blog tekstove ili komentare drugih korisnika o vašim proizvodima.

Veoma važno je da utvrdite koliko je vaš sajt efikasan za snalaženje preko mobilnih uređaja, odnosno, da li se kupci mogu lako snaći na vašem sajtu i postići svoje namere. Kupcima je veoma bitna jednostavnost korišćenja kada su u pitanju sajtovi za kupovinu, dok mnogi smatraju taj faktor najvažnijim kvalitetom prilikom posete sajta preko mobilnog telefona.

Imajte na umu da, sajtovi koji su prilagođeni mobilnim uređajima pomažu posetiocima da izvrše svoju nameru, bilo da je to čitanje zanimljivog članka ili kupovina proizvoda na vašoj internet prodavnici. Izbegnite da stvarate sajt koji je prilagođen mobilnim uređajima, ali koji ne pruža potpunu funkcionalnost. Umesto toga, napravite sajt koji će biti koristan za posetioce koji pristupaju vašem sajtu najčešće preko mobilnih uređaja i sajt koji je optimizovan za sve akcije kupaca.

Zaključak jeste da, ukoliko vaš sajt nije mobile friendly i nema vas na internetu, to je kao da ne postojite. Neprilagođenost sajta za mobilne uređaje uticaće na gubitak velikog broja posetilaca i odraziće se negativno na vaše poslovanje.

Ukoliko vam je potreban kvalitetan sajt, koji će pružiti pozitivna korisnička iskustva, Spektrum kooperativa će vam pomoći u tome. Kontaktirajte nas na i-mejl: kontakt@spektrum.rs ili na telefon: 062/234-251.

AKO VAM JE POTREBNA USPEŠNA IZRADA SAJTA, KONTAKTIRAJTE NAS NA TELEFON: 062/234-251 ILI NA I-MEJL: KONTAKT@SPEKTRUM.RS

Related posts

Kako upotrebiti sajt u marketinške svrhe

Izrada sajta

Elementi estetski prijatnog i atraktivnog sajta

Izrada sajta

Potpuni vodič za digitalni marketing

Izrada sajta

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!!