Blog

Redizajn sajta bez gubljenja SEO pozicije

redizajn sajta bez gubljenja seo pozicije

Redizajn sajta može da ugrozi SEO (optimizaciju za pretraživače) iz nekoliko razloga:

Promena URL adresa: Ako se sa redizajnom sajta promene URL adrese stranica, to može uticati na već postojeće pozicije na pretraživačima jer će pretraživači smatrati da se radi o novim stranicama. To može da dovede do toga da se iz pretraga izgube vredne stranice koje su bile postavljene na starim URL adresama.

redizajn sajta bez gubljenja seo pozicije

Loša struktura sajta: Ukoliko se redizajnom sajta promeni struktura sajta, to može uticati na mogućnost pretraživača da indeksira stranice. Na primer, ako se promene naslovi stranica, to može otežati pretraživačima da shvate o čemu je sadržaj na tim stranicama i kako bi trebalo da ih rangiraju.

UKOLIKO VAM JE POTREBAN PROFESIONALNI REDIZAJN SAJTA, KONTAKTIRAJTE NAS NA TELEFON: 062/234-251 ILI NA IMEJL: KONTAKT@SPEKTRUM.RS

Problemi sa brzinom učitavanja: Ako se novi dizajn sajta ne optimizuje za brzinu učitavanja, to može dovesti do lošeg korisničkog iskustva i smanjenja broja poseta sa pretraživača, što bi dovelo do gubljenja pozicija na pretraživačima.

Loša optimizacija sadržaja: Ako se redizajnom sajta promeni način prikaza sadržaja na stranicama, to može uticati na ključne reči i fraze koje su bile optimizovane na prethodnoj verziji sajta, što bi moglo da utiče na pozicije na pretraživačima.

Promena meta podataka: Ako se sa redizajnom sajta promene meta podaci (naslovi, opisi i ključne reči), to bi moglo da utiče na pozicije na pretraživačima jer bi pretraživači mogli da tumače promene kao novi sadržaj ili nove teme.

Zbog svega navedenog, vrlo je važno planirati redizajn sajta pažljivo i sprovesti ga uz konsultacije sa stručnjacima za SEO kako bi se minimizirao negativan uticaj na pozicije na pretraživačima.

Kako sprovesti redizajn sajta a da se ne ugrozi SEO sajta?

Redizajn sajta može biti izazovan proces, jer se prilikom promene dizajna često menjaju i struktura i sadržaj stranice, što može negativno uticati na SEO rangiranje. Međutim, postoje neki koraci koje možete poduzeti kako biste sproveli redizajn sajta a da se ne ugrozi SEO istog sajta:

Napravite ažuriranu mapu sajta

Pre nego što počnete s redizajnom, napravite ažuriranu mapu sajta koja će detaljno opisati strukturu i organizaciju vaše nove web stranice. To će vam pomoći da zadržite sve važne stranice, a da ne izgubite korisničko iskustvo.

Zadržite iste URL adrese

Držite se istih URL adresa kako biste izbegli gubitak vrednih linkova koji upućuju na vašu web stranicu. Ako se URL adrese moraju promeniti, napravite 301 preusmeravanje kako biste preusmerili posetioce i pretraživače na nove stranice.

Zadržite sadržaj koji donosi dobre rezultate

Zadržite sadržaj koji donosi dobre SEO rezultate. Ako vam je neka stranica donela veliku količinu organskog prometa, pokušajte zadržati taj sadržaj, čak i ako se dizajn stranice menja.

Optimizirajte nove stranice za pretraživače

Nakon redizajna, osigurajte da nove stranice budu dobro optimizovane za pretraživače. To uključuje korišćenje ključnih reči, opisivanje slika, stvaranje meta opisa i dodavanje internih linkova. Potrebno je proveriti i kakva je brzina sajta. Ovo će pomoći pretraživačima da lakše indeksiraju i rangiraju vašu web stranicu.

Testirajte redizajn

Testirajte redizajn pre nego što se objavi. To će vam omogućiti da identifikujete bilo kakve probleme i rešite ih pre nego što novi dizajn bude dostupan javnosti.

Redizajn sajta važan je koliko i uspešna izrada sajta. Ako se odlučite za redizajn sajta, važno je da se usredsredite na održavanje SEO vrednosti postojećeg sajta i da ne zanemarujete njegov kvalitet. Ako pažljivo isplanirate proces redizajna i sledite gore navedene korake, možete minimizirati učinak redizajna na SEO rangiranje vaše web stranice.

UKOLIKO VAM JE POTREBAN PROFESIONALNI REDIZAJN SAJTA, KONTAKTIRAJTE NAS NA TELEFON: 062/234-251 ILI NA IMEJL: KONTAKT@SPEKTRUM.RS

Related posts

Mobile friendly sajt – 6 saveta

Izrada sajta

Struktura sajta – šta je i zašto je važna?

Izrada sajta

Uspešna izrada sajta

Izrada sajta
error: Sadržaj je zaštićen !!!