Blog

Psihologija oblika u marketingu

psihologija oblika u marketingu

Odvojite vremena i razmislite o svim kultnim brendovima koje znate.

Bilo da je to Apple, McDonald’s ili možda Audi, svaki od ovih brendova privlači pažnju svojim logotipom.

AKO VAM JE POTREBNA USPEŠNA IZRADA SAJTA, KONTAKTIRAJTE NAS NA TELEFON: 062/234-251 ILI NA I-MEJL: KONTAKT@SPEKTRUM.RS

Bez obzira da li je reč o jabuci ili paru ogromnih zlatnih krugova, logotip je veoma važan deo identiteta bilo koje marke. Autentičan logotip pomoći će vašim klijentima da se lakše sete vaše kompanije. Prepoznatljiv oblik ćete dugo pamtiti, samo razmislite o poznatom logu marke Nike.

spektrum kooperativa
Spektrum kooperativa – programerska, marketinška i SEO firma.

Krug – Oblik kruga izaziva pozitivne emocije. Krugovi deluju prijatnije od oštro uglovljenih oblika poput trougla ili kvadrata. Krug je simbol jedinstva.

Mnogi među najpoznatijim svetskim brendovima koriste krugove u svom logotipu, kao što je na primer NASA –  krugovi predstavljaju stabilnost, posvećenost i naravno jedinstvo cele planete.

Ako želite jednostavan oblik koji ukazuje na snagu i zajednicu, onda bi krug bio pravi izbor za vas.

Kvadrat – Kvadrati se koriste da prikažu ideje, ravnotežu i profesionalnost. Ukoliko imate kvadrat ili pravougaonik u svom logotipu možete podstaći publiku da vam veruje i da u vašem brendu pronađe snagu i sigurnost.
Neke od najsigurnijih stvari na svetu imaju oblik pravougaonika ili kvadrata, poput kuće, sefa ili trezora.

S druge strane, upotreba kvadrata u logotipu takođe simboliše osećaj moći i snage. Kombinujte te grube elemente sa zaobljenim konturama i fontovima i možete preneti ideju stabilnosti, ravnoteže i pouzdanosti.

Trougao – Trouglovi su mnogo manje popularan oblik u dizajnu logotipa, ali to ih ne čini manje privlačnim. Trougao simboliše različite ideje, hijerarhiju, kontinuirano kretanje ili poboljšanje.

Trouglovi ukazuju na energiju jer su usmereni u određenom pravcu. Mnogi brendovi koriste oblik trougla da bi povećali svest o svom brendu i učinili svoj imidž jedinstvenim. Na primer, trougao koji se nalazi u logotipu brenda Delta Airlines pokazuje brzinu i kretanje.

Ukoliko ćete koristiti trougao za označavanje smera kretanja, tada morate biti sigurni da su uglovi okrenuti udesno ili prema gore. Trougao koji je okrenut dole ili levo kanališe negativne misli.

Linije – Vertikalne linije podsvesno asociraju na snagu i sofisticiranost, dok s druge strane, horizontalne linije stvaraju osećaj spokoja i smirenosti.

Vertikalne linije deluju moćno i privlačno. One prenose ideju profesionalizma, poput kvadrata ili pravougaonika, dok istovremeno izražavaju ideju brenda. Dobar primer je SoundCloud logotip – vertikalne linije predstavljaju zvuk, dok istovremeno daju dublji smisao celokupnom dizajnu logotipa. Kombinovanjem oštrih vertikalnih linija i oblina u logotipu, SoundCloud može istovremeno da prikaže snagu i kreativnost.

S druge strane, vodoravne linije ukazuju na osećaj spokoja, pouzdanosti i smirenosti. Značenje horizontalnih linije drastično se razlikuje od značenja vertikalnih linija kada se koriste u dizajnu logotipa. Horizontalne linije mogu pomoći da se vaši kupci osećaju sigurno i zaštićeno.

Spiralni oblici – Iako su retki u svetu dizajna logotipa, spiralni oblici mogu privući pažnju publike. Oni ukazuju na širenje ideja, rađanje i transformaciju.

Stvaranje logotipa nije jednostavno. Oblici koje ugradite u svoj logotip postaće sastavni deo poruke koju prenosite kupcima i celokupnoj javnosti. Pažljivo istražite koji bi oblik bio adekvatan za logo vašeg brenda. Svi ovi elementi imaju bitnu ulogu i u estetski prijatnom i atraktivnom sajtu.

Ako vam je potreban digitalni marketing, kontaktirajte nas na telefon: 062234251 ili na imejl: kontakt@spektrum.rs.

Vreme je da OBLIKujete svoj brend!

AKO VAM JE POTREBNA USPEŠNA IZRADA SAJTA, KONTAKTIRAJTE NAS NA TELEFON: 062/234-251 ILI NA I-MEJL: KONTAKT@SPEKTRUM.RS

Related posts

Obavezni elementi početne strane sajta

Izrada sajta

Kako da zaštitite svoj biznis od kradja podataka

Izrada sajta

9 marketinških ideja za uspešno poslovanje u 2021.

Izrada sajta

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!!