Blog

Google Dance: Šta znači i zašto se dešava?

google dance

Svakodnevno se izrađuju internet prodavnice, sajtovi, blogovi i primećuje se njihov konstantan priliv na internetu. Da bi bio u toku sa novim sadržajima, Gugl redovno ažurira svoj algoritam kako bi bolje rangirao postojeće sajtove i nove veb stranice dodao u rezultate pretrage.

Šta je Google Dance?

Ažuriranja koja primenjuje Gugl, vode nas do termina Google Dance, koji je poznat među SEO stručnjacima i veb programerima.

google dance

Google Dance nastaje kada Gugl primeti vaš novi sajt i pruži mu priliku da bude prikazan u rezultatima pretrage.

Šta ovo praktično znači? To znači da će vaš novootvoreni sajt, koji je pozicioniran prilično nisko na pretraživačima (možda stota pozicija), posle kraćeg vremena dobiti višu poziciju, da bi Gugl video kako će korisnici reagovati.

Ako Guglov algoritam uoči da ljudi klikću na vaš sajt, provode vreme na njemu i uživaju u sadržaju koji vide, to je pohvalno za vaš sajt i Gugl će to uvažiti u konačnom određivanju mesta gde će vas rangirati.

Ukoliko niste redovni u stvaranju kvalitetnog sadržaja i njegovom promovisanju, u tom slučaju, vaš sajt će se verovatno ponovo naći na nižim pozicijama u rezultatima pretrage za traženu ključnu reč.

Redovnijim objavljivanjem sadržaja, vaš sajt će ponovo biti visoko rangiran, zatim će ponovo biti među nižim pozicijima, i taj ciklus će se nastaviti neko vreme. Moguće je da se pozicija vašeg sajta preko noći promeni i da umesto jučerašnje niske pozicije, vaš sajt ponovo bude visoko rangiran. Ova promenljivost u rangiranju se dešava dok Gugl ne odredi gde bi bilo ,,pošteno“ da vaš sajt bude rangiran.

Nakon što vaš sajt dobije određenu poziciju, vremenom će početi da se pomera gore ili dole u rezultatima pretrage u zavisnosti od toga šta rade vaši korisnici.

Tako da, ako ste tek pokrenuli sajt i primećujete njegovo promenljivo rangiranje u veoma kratkom vremenskom periodu, ne brinite, to će trajati neko vreme pre nego što se pozicija vašeg sajta konačno stabilizuje.

Međutim, Google Dance se možete desiti iako ne postoje faktori koji bi ,,uzdrmali“ vašu poziciju. To se dešava usled dodavanja novih sajtova i brisanja starih, jer Gugl redovno ažurira svoj algoritam i pomera pozicije sajtova na svom pretraživaču.

Koliko često se događa Google Dance?

Pre nekoliko godina, Gugl je imao stariji algoritam i Google Dance je pomerao pozicije sajtova otprilike jednom mesečno. Danas, uz novi Gugl algoritam, indeksiranje i analiziranje sajtova je znatno češće, nego što je bilo nekada.

Iako vaš sajt možda nije nov, Google Dance će ipak menjati poziciju vašeg sajta na pretraživaču. Na primer, svaki put kada redizajnirate svoj sajt, očekujte kolebanje pozicije vašeg sajta u rezultatima pretrage. SEO stručnjaci su uvideli da se najuočljivije promene dešavaju ponedeljkom, dok je Gugl istakao da se promene u rangiranju sajtova usled Google Dance-a dešavaju svakodnevno.

Zašto je važan Google Dance?

Google Dance je važan jer može uticati na rangiranje vašeg sajta, što bi rezultiralo većom ili manjom posetom na vašem sajtu, u zavisnosti od toga na kojoj strani u rezultatima pretrage se vaš sajt nalazi.

Kada Gugl ponovo indeksira i rangira sajtove, vaš sajt može doživeti promenu u pozicioniranju na pretraživaču. Ove promene su normalne i ne bi trebalo da paničite zbog toga.

Ukoliko odlučite da odmah uradite određene promene na sajtu zbog kolebanja pozicije vašeg sajta na pretraživaču usled Google Dance-a, to može pogoršati stvari i uticati negativno na pravo rangiranje vašeg sajta na Guglu.

Ne paničite, već budite strpljivi

Ako vaš sajt optimizuju SEO stručnjaci, Gugl će uvideti da se uvode određene promene na vašem sajtu. Kada Gugl uoči da je u pitanju optimizacija sajta, on će privremeno negativno oceniti vaš sajt pozicionirajući ga nešto niže u rezultatima pretrage.

U objašnjenu za Gugl algoritam jasno piše da, pozicija sajta u početku može privremeno biti spuštena na nižu poziciju, što nastaje kao odgovor na pozitivnu promenu. Nakon određenog vremena, pozicija sajta može porasti do ciljane pozicije. To znači da, pozitivna promena ne mora nužno rezultirati momentalnim porastom rangiranja sajta.

Google Dance i SEO

Gugl uočava primenjene SEO strategije na vašem sajtu i vremenom će ga nagraditi boljim rangiranjem ukoliko mu date vremena. Ako napravite određene izmene na sajtu usled Google Dance-a, Gugl će vaše instinktivne aktivnosti označiti kao negativne, jer će prepoznati da tako pokušavate da prevarite sistem da biste vašem sajtu omogućili da dođe do bolje pozicije, nezasluženo.

Nemojte dozvoliti Google Dance-u da podriva vaše SEO strategije. Da biste videli krajnje rezultate primenjenih SEO strategija, potrebno je vreme. Prema tome, ne obraćajte previše pažnju na kolebanje vašeg sajta u rezultatima pretrage i nastavite da sledite svoje uobičajene SEO strategije i očekujte da će pozicija vašeg sajta polako rasti.

Sumiranje

  • Google Dance se odnosi na nestabilnost vašeg sajta, dok Gugl pokušava da odredi mesto gde će vaš sajt biti rangiran.
  • Očekujte Google Dance
  • Nestabilno = normalno
  • Kada se dogodi Google Dance, nastavite da radite uobičajene SEO strategije
  • Ne paničite

Ukoliko primetite da vaš sajt ,,pleše”, najpre duboko udahnite, smirite se i setite se svega što smo spomenuli u članku. Kada se dogodi Google Dance, samo nastavite da radite sve uobičajene stvari koje su u skladu sa najboljim SEO praksama.

Related posts

Šta su ,,mračni postovi”?

Izrada sajta

Zašto i kako koristiti podkast kao marketing sadržaj?

Izrada sajta

Stvaranje kvalitetnog sadržaja za sajtove

Izrada sajta

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!!