Blog

Istorija izrade sajtova

istorija izrade sajtova

Istorija izrade sajtova i veb dizajna

Internet je relativno novi izum, ali njegov pronalazak promenio je način na koji živimo. Izrodio je stotine novih industrija, drastično poboljšao komunikaciju među ljudima, i kreirao milione novih radnih mesta, naročito kod zemalja u razvoju. Jedna od stotinu novih industrija koje su odgovorne za hiljade radnih mesta je veb dizajn: proces dizajniranja i izgradnje sajtova. Ova industrija je evoluirala uporedo sa razvojem Interneta.

AKO VAM JE POTREBNA USPEŠNA IZRADA SAJTA, KONTAKTIRAJTE NAS NA TELEFON: 062/234-251 ILI NA I-MEJL: KONTAKT@SPEKTRUM.RS

Kada je sve počelo?

Tim Berners-Li razvio je 1990. godine prvi internet veb pregledač (brauzer) koji se zvao Svetska mreža (World Wide Web), iako je kasnije preimenovan u Neksus. U to vreme, samo se tekst mogao prikazivati na veb stranici. Bez fensi fontova, bez lepih fotografija i video klipova, samo jednostavan običan tekst, sa linkovima podvučenim plavom bojom.

U 1993. godini izbačen je Mozaik, prvi internet pregledač koji je dozvoljavao programerima da dodaju fotografije svojim veb stranicama. Imao je mogućnost da podrži .gif fotografije i veb obrasce, što je bio ogroman skok unapred za to vreme.

Mogućnosti veb dizajna bile su jako ograničene usled ograničenja veb pregledača i neverovatno spore brzine veze. Vebsajtovi koji su sadržavali previše fotografija, video klipova, ili drugih grafičkih elemenata, jednostavno bi se predugo učitavali.

Od sredine 1990ih do 2000.

Do sredine devedesetih, Netskejp je bio najpopularniji internet pregledač ali je uskoro skinut sa pijedestala od strane Internet Eksplorera i tako je počeo rat između brauzera. Otprilike u to vreme, veb dizajn je postajao malo kompleksniji, koristeći okvire i tabele, kao i fotografije.

Animirane .gif fotografije mogle su se koristiti za kreiranje tipki na sajtovima i JavaSkript je počeo da se pojavljuje na nekim sajtovima.

Od 1998. godine, počeli smo da vidimo uvođenje alata za veb razvoj. Da li se sećate DrimVivera (DreamWeaver)? GoLajva (GoLive)? Oni su postali popularniji zbog toga što su dali pristup većem broju korisnika za kreiranje veb stranice.

Poslovi u veb dizajnu počeli su da rastu kako je više dizajnera dobijalo  ponudu da grade sajtove. Fleš tehnologija se takođe pojavila tokom ove ere veb dizajna, iako u početku nije bila toliko popularna.

2000-2004.

U 2000. godini, mehur je pukao i propala su stotine hiljada poslovanja. Međutim, dok je ovo možda usporilo stvari na neko vreme, nije na dugo. Standardi veb dizajna počeli su ponovo da se podižu.

Sada smo počeli da viđamo bolju klasu dizajna. Dobili smo dizajne koji nisu bazirani na tabelama, dobili smo transparentnost sa .png fotografijama i CMSu je počela da raste popularnost. Sistem za dinamičko upravljanje sadržajem bio je program koji je dozvoljavao dizajnerima da objave sadržaj na internetu. Mogli su se vratiti da edituju ono što su objavili i modifikovati ga kako su smatrali da treba.

2004-2007.                                                                                      

Veb 2.0 je nastao 2004. godine. Ovo je bila era hrabrih sajtova, sajtova koji su bili usmereni na zajednice. Postojala je hrabra tipografija i sjajni gradijenti. Uglovi su postali zaobljeni, ivice su omekšale a veb dizajn, ponovo, pokrenuo se brzinom svetlosti.

Sajtovi su počeli da budu funkcionalniji i trebalo im je više od interfejsa da bi radili ispravno. Uvedeni su dodaci na dosta mesta kako bi pomogli da se sajtovi integrišu jedni sa drugima. Ovo je bilo češće kada je u pitanju sajt društvene mreže, postavljanje spoljašnjih veza na sajt, ili pretvaranje sajta u blog.

Ova era je takođe obeležena porastom pristupačnosti vebsajtova običnim ljudima. Razvoji kao što su VordPres, Bloger i društvene mreže, uporedo sa korisničko naklonjenim vodičima o tome kako napraviti vebsajt, pomagali su svakodnevnim ljudima da naprave sajt, bez toga da moraju da nauče HTML ili CSS.

Od 2008. godine do sadašnjosti   

Veb dizajn je neverovatno evoluirao u poslednjih nekoliko godina i jedna stvar koja je pogurala taj proces, verovali ili ne, bio je Ajfon. Predstavljen je dizajn vebsajta za mobilne telefone, koji je omogućavao ljudima da prikladno učitaju sajt na svojim telefonima.

Veliki broj većih sajtova kreirali su mobilne verzije svojih sajtova, posebno za smart telefone i tablete koji su brzo postajali popularni uređaji. Na samom Internetu, ogromni i brzorastući sajtovi društvenih mreža kreirali su više dodataka za korisnike da ih dodaju svojim blogovima i druge dodatke napravljene za sajtove koji su dizajnirani za sajtove društvenih mreža. U dizajnu, tipografija je strahovito napredovala i dizajni zasnovani na kolonama brzo postaju norma.

Danas, veb dizajn je ogroman. Dizajni su kompleksniji a ipak manje prenatrpani. Ranije je bilo teško snalaziti se na sajtovima; danas, dobro dizajnirani sajt, dovoljan je da obezbedi da će vaše poslovanje biti uspešno.

U pogledu veb dizajna, u kom pravcu će ići Internet može samo da se nagađa. Imamo boje, fontove i fotografije. Sada možemo čak i ugraditi video klipove u sajtove, tako da ko zna gde će nas sledeći trendovi odvesti.

AKO VAM JE POTREBNA USPEŠNA IZRADA SAJTA, KONTAKTIRAJTE NAS NA TELEFON: 062/234-251 ILI NA I-MEJL: KONTAKT@SPEKTRUM.RS

Related posts

Google Dance: Šta znači i zašto se dešava?

Izrada sajta

Moćni saveti za marketinški dizajn koji podstiče više konverzija

Izrada sajta

Veb dizajn: 10 trendova koji će biti aktuelni i u 2021.

Izrada sajta

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!!