Blog

Šta je hosting i kako da izaberete pravi?

hosting kako odabrati pravi

Pošto je neophodno da sajt bude vidljiv na internetu, potrebno je unajmiti odgovarajuću hosting kompaniju, koja će učiniti da vaš sajt bude dostupan korisnicima u bilo koje doba dana, 7 dana u nedelji. Naime, hosting predstavlja prostor na internetu za vaš sajt koji će biti neprestano dostupan korisnicima. Dve ključne stvari pre izrade sajta jesu: odabir domena (ime sajta) i hosting (prostor) za sajt. U nastavku članka ćemo odgovoriti na najbitnija pitanja u vezi hostinga.

AKO VAM JE POTREBNA USPEŠNA IZRADA SAJTA, KONTAKTIRAJTE NAS NA TELEFON: 062/234-251 ILI NA I-MEJL: KONTAKT@SPEKTRUM.RS

Nakon što vlasnik sajta unajmi hosting kompaniju, obaveza hosting kompanije jeste da učini sajt vidljivim za posetioce, a obaveza vlasnika sajta jeste plaćanje određenog mesečnog iznosa za prostor na internetu. Održavanje vidljivosti sajtova na internetu zove se hostovanje.

Tipovi hostinga

Izvojićemo nekoliko tipova hosting usluga: Shared server, Virtualni serveri, Dedicated serveri, Cloud  hosting.

Ukoliko ste se odlučili za Shared server, to znači da će vaš sajt deliti serverske resurse sa drugim sajtovima koji se nalaze na istom serveru. Ovaj tip hostinga je najekonomičnija opcija jer se ukupni troškovi održavanja servera raspodeljuju na klijente. Međutim, može doći i do lošijih performansi usled velikog trošenja resursa od strane drugih sajtova sa kojima delite prostor. Zbog prisustva velikog broja različitog sadržaja na serveru, veoma često može doći i do ,,pada servera”. Ukoliko će vaš sajt imati internet prodavnicu, preporučujemo da izbegnete ovaj tip hosting usluge.

Virtuelni server je jedan od tipova hosting usluga koja vam omogućava da rezervišete prostor na internetu na kom će se nalaziti vaš sajt. Naime, kada kupite ovu uslugu, vi ste zapravo platili rentu za prostor na internetu za vaš sajt. Ako želite da imate vaš sajt, onda sve fajlove vašeg sajta treba da skladištite na jednom serveru kako bi bili lako dostupni. Ova hosting usluga nudi pristupačne cene, dok s druge strane, postoji mogućnost proširenja resursa, tako da programeri nisu ograničeni pri odabiru alata za realizaciju određenog projekta.

Dedicated server namenjen je samo vašem sajtu i predstavlja odličan izbor za velike organizacije koje imaju veliki broj poseta na mesečnom nivou. Prednosti Dedicated servera jeste jak hardverski resurs uz odličan internet protok što je idealan izbor ukoliko upravljate zahtevnijim poslovnim aplikacijama. Svi podaci su javni što upućuje na bezbednost poslovanja. Glavna razlika u odnosu na Shared hosting i Virtuelni server jeste to što korisnik ne deli resurse sa drugim korisnicima, već su mu na raspolaganju potpuni resursi servera.

Cloud hosting je tip hosting usluge i ima viši stepen pouzdanosti od drugih tipova, jer usled nekog kvara, sajt nastavlja da funkcioniše neometano. Prednost ovog tipa hosting usluge je to što klijent plaća samo iskorišćene resurse, za razliku od većine drugih tipova hosting usluga gde klijent plaća mesečni ili godišnji zakup. Zakupljene resurse možete promeniti kad god želite – kada je potrošnja manja, veoma lako možete smanjiti resurse, ili možete povećati resurse kada očekujete iznenadni porast za njima. Nakon završetka te situacije, resurse možete vratiti na početnu meru i tako ćete plaćati samo ono što ste zakupili.

Cena usluge hostinga

Pored toga što želite da vaš sajt bude vidljiv na internetu, sigurno vas zanima i cena usluge hostinga. Hosting kompanije uglavnom nude više paketa čije cene variraju od par hiljada do nekoliko desetina hiljada u zavisnosti od kvaliteta hosting usluge. Određene kompanije nude i besplatne hosting usluge, ali u tom slučaju, deo prostora vašeg sajta će biti ispunjen tuđim reklamama, te se ovakve usluge uglavnom koriste za sajtove zabavnog karaktera. Takav sajt neće ulivati poverenje vašim posetiocima. Prema tome, ukoliko planirate ozbiljno da se posvetite vašem poslovnom sajtu, predlažemo vam da odvojite određenu sumu za usluge hostinga.

Način plaćanja hosting usluga

Iako su cene utvrđene za godinu dana, hosting usluge se mogu plaćati mesečno.

Ukoliko smatrate da vam je je potrebno konsultovanje pri odabiru hosting paketa, budite slobodni da nas kontaktirate. Nadamo se da vam je ovaj članak razjasnio osnovne nedoumice u vezi toga šta je hosting i koji tipovi hosting usluga postoje.

 

AKO VAM JE POTREBNA USPEŠNA IZRADA SAJTA, KONTAKTIRAJTE NAS NA TELEFON: 062/234-251 ILI NA I-MEJL: KONTAKT@SPEKTRUM.RS

Related posts

Hakovan sajt – kako se zaštiti od hakovanja ili popraviti hakovan sajt

Izrada sajta

Povoljna izrada sajta

Izrada sajta

Zašto je važno pokrenuti internet prodavnicu? – Osnovne prednosti

Izrada sajta

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!!